Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 431) Resmi Gazete’de Yayımlandı. (29.12.2013)

Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 431) Resmi Gazete’de Yayimlandi. (29.12.2013)
 

Maliye Bakanligindan:
VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI
(SIRA NO: 431)
 
Resmi Gazete Sayisi
28866
Resmi Gazete Tarihi
29.12.2013
 
BIRINCI BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Gelisen bilgi ve iletisim teknolojilerinin sundugu imkânlar çerçevesinde mükelleflerin önemli bir bölümü, basit muhasebe programlarindan kurumsal kaynak planlama sistemlerine kadar oldukça genis bir yelpazede bulunan yazilimlari, vergi ile ilgili olay ve islemlerin takip edilmesi amaci ile kullanmaktadir. Artan faaliyet hacimlerinin de dogal sonucu olan bu durum, vergi ile ilgili kayitlarin niteligini degistirmekte, neticede vergi denetim süreçleri ile ilgili yeni usul ve esaslarin belirlenmesini zorunlu kilmaktadir.
(2) Vergi denetim faaliyetlerinin gelisen teknolojilere uygun bir sekilde yürütülebilmesi amaci ile belirlenen konulara iliskin kayitlarin elektronik ortamda olusturulmasi, muhafazasi ve ibraz edilmesine (Kayit Saklama Gereksinimleri) dair usul ve esaslar bu Tebligin konusunu teskil etmektedir.
Yetki
MADDE 2 – (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fikrasinin birinci bendinde, Maliye Bakanliginin, mükellef ve meslek gruplari itibariyla muhasebe usul ve esaslarini tespit etmeye, mezkûr Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasini veya düzenlenmesini uygun gördügü defter ve belgelerin mahiyet, sekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda degisiklik yapmaya; bedeli karsiliginda basip dagitmaya veya üçüncü kisilere bastirip dagitmaya veya dagittirmaya, bunlarin kayitlarini tutturmaya bu defter ve belgelere tasdik, muhafaza ve ibraz zorunlulugu getirmeye veya kaldirmaya, yine mezkûr Kanuna göre tutulacak defter ve düzenlenecek belgelerin tutulmasi ve düzenlenmesi zorunlulugunu kaldirmaya yetkili oldugu hükme baglanmistir.
(2) Ayrica söz konusu maddenin birinci fikrasinin üçüncü bendinde, Maliye Bakanliginin, tutulmasi ve düzenlenmesi zorunlu defter, kayit ve belgelerin mikro film, mikro fis veya elektronik bilgi ve kayit araçlariyla yapilmasi veya bu kayit ortamlarinda saklanmasi hususunda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, bu sekilde tutulacak defter ve kayitlarin kopyalarinin Maliye Bakanliginda veya muhafaza etmekle görevlendirecegi kurumlarda saklanmasi zorunlulugu getirmeye, bu konuda uygulama usul ve esaslarini belirlemeye yetkili oldugu hükme baglanmistir.
(3) Öte yandan mezkûr Kanunun mükerrer 242 nci maddesinin ikinci fikrasi ile Maliye Bakanligi, elektronik defter, kayit ve belgelerin olusturulmasi, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazasi ve ibrazi ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasi ve düzenlenmesi uygulamasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye, elektronik ortamda tutulmasina ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer almasi gereken bilgileri internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda Maliye Bakanligina aktarma zorunlulugu getirmeye, bilgi aktariminda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliskin usul ve esaslari tespit etmeye, mezkûr Kanun kapsamina giren islemlerde elektronik imza kullanim usul ve esaslarini düzenlemeye ve denetlemeye yetkili kilinmistir. Söz konusu fikrada ayrica, Vergi Usul Kanunu ve diger vergi kanunlarinda defter, kayit ve belgelere iliskin olarak yer alan hükümlerin elektronik defter, kayit ve belgeler için de geçerli oldugu; Maliye Bakanliginin, elektronik defter, belge ve kayitlar için diger defter, belge ve kayitlara iliskin usul ve esaslardan farkli usul ve esaslar belirlemeye yetkili oldugu hükme baglanmistir.
(4) Son olarak yine ayni Kanunun 175 inci maddesinin son fikrasinda, Maliye Bakanliginin, muhasebe kayitlarini bilgisayar programlari araciligiyla izleyen mükellefler ile bu bilgisayar programlarini üreten gerçek ve tüzel kisilerce uyulmasi gereken kurallari ve bilgisayar programlarinin içermesi gereken asgarî hususlar ile standartlari ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili oldugu hükmü yer almaktadir.
IKINCI BÖLÜM
Kayit Saklama Gereksinimleri
Kapsama giren mükellefler
MADDE 3 – (1) Asagida yer alan mükellefler, Teblig ekinde yer alan konular itibariyla belirlenen asgari içeriklere uygun kayitlari, elektronik ortamda olusturmak ve istenildiginde ibraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etmek zorundadirlar. Bu kapsamda olusturulacak kayitlarin, söz konusu mükelleflerin tüm faaliyetlerine iliskin olarak hazirlanmasi mecburidir.
a) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu ekinde yer alan (I) sayili liste kapsaminda ÖTV mükellefiyeti olanlar ile ÖTV mükellefiyeti olmasa dahi asagidaki faaliyetlerde bulunanlar;
1) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayili Petrol Piyasasi Kanunu kapsaminda bayilik, tasima, dagitici, depolama (deniz tasitlari dâhil), madeni yag, serbest kullanici, ihrakiye teslimi, iletim, rafinerici ve isleme lisanslarindan herhangi birisine sahip olanlar,
2) 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayili Dogal Gaz Piyasasi Kanunu kapsaminda CNG, depolama, toptan satis, dagitim, iletim, ithalat ve ihracat lisanslarindan herhangi birisine sahip olanlar,
3) 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayili Sivilastirilmis Petrol Gazlari (LPG) Piyasasi Kanunu kapsaminda dagitici, depolama, tasima ve otogaz bayilik lisanslarindan herhangi birisine sahip olanlar,
b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (III) sayili listenin B cetvelinde yer alan ürünlerle ilgili olarak,
1) Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurumundan Tütün Ticareti Yetki Belgesi almis gerçek ve tüzel kisiler,
2) Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almis gerçek ve tüzel kisiler,
3) Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almis gerçek ve tüzel kisilerin mamullerinin, Toptan Satis Belgesi sahibi mükelleflere pazarlama ve dagitimini gerçeklestiren gerçek ve tüzel kisiler.
(2) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamindaki kurum, kuruluslar, kamu iktisadi kuruluslari ve sermayesinin yüzde 50 veya daha fazlasi kamuya ait olan kurum ve kuruluslar yukarida belirlenen kapsamin disindadir.
Kayitlarin olusturulmasi, muhafazasi ve ibrazi
MADDE 4 – (1) Bu Teblig ile belirlenen usul ve esaslara uygun kayitlarin, elektronik ortamda olusturulmasi ve istenildiginde ibraz edilmek üzere yine elektronik ortamda muhafaza edilmesi zorunludur. Teblig ekinde belirlenen konulara iliskin kayitlar, Teblig ekinde belirlenen asgari içerige sahip olacak sekilde ve yasal defterlerin tutuldugu para birimi kullanilarak olusturulur. Ancak mükellefler, ihtiyaç duymalari halinde söz konusu kayitlara, belirlenen asgari içerige ilave bilgiler de ekleyebilirler. Bu durumda, muhafaza ve ibraz yükümlülügü ilave bilgileri de kapsar.
(2) Mükellefler, bu Teblig kapsamindaki kayitlara iliskin olusturma islemini, islemlerin yasal defterlere kaydedilmesi ile birlikte tamamlamak zorundadir.
Bilgi sisteminin özellikleri
MADDE 5 – (1) Teblig ekinde yer alan konulara iliskin kayitlarin elektronik ortamda olusturulmasi ve istenildiginde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesi sirasinda kullanilacak olan bilgi sisteminin (yazilim ve donanim) tasimasi gereken asgari özellikler asagida yer almaktadir.
a) Bu Teblig kapsaminda belirlenen usul ve esaslara uygun nitelikteki kayitlari olusturup istenildiginde ibraz edilecek sekilde muhafaza edebilmelidir.
b) Muhafaza edilen kayitlarin kontrol, denetim, inceleme veya baska bir nedenle kismen veya tamamen istenilmesi durumunda, istenilen kayitlarin asagida yer alan ve yaygin olarak kullanilan dosya formatlarindan en az birisi ile kaydedilebilmesi konusunda gerekli imkânlara sahip olmalidir.
1) .xls - Microsoft Excel dosyasi,
2) .xlsx - Microsoft Excel dosyasi,
3) .txt - Düz metin dosyasi,
4) .csv - Virgül ile ayrilmis deger dosyasi,
5) .xml - Genisletilebilir isaretleme dili dosyasi.
c) Yetkililer tarafindan istenilmesi durumunda, muhafaza edilen kayitlara erisimin saglanmasi ve ihtiyaç duyulan kayitlarin kopyalarinin çikarilmasi konusunda yeterli imkânlara sahip olmalidir.
(2) Mükellefler, Teblig ekinde yer alan konulara iliskin kayitlarin olusturulmasi ve muhafazasi sirasinda, istedikleri yazilimlari ve donanimlari kullanabilirler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sorumluluk ve Cezai Müeyyide
Sorumluluk ve ceza uygulamasi
MADDE 6 – (1) Olusturulan kayitlarda yer almasi gereken asgari unsurlar ile söz konusu kayitlarin elektronik ortamda muhafazasi ve istenildiginde ibrazina iliskin olarak bu Teblig ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkinda, Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çesitli ve Diger Hükümler
Uygulanacak diger hükümler
MADDE 7 – (1) Bu Tebligde yer alan esaslara uygun olarak olusturulan kayitlar, vergi kanunlari çerçevesinde istenildiginde ibraz edilmek üzere elektronik ortamda muhafaza edilmek zorundadir.
(2) Muhafaza ve ibraz yükümlülügü, olusturulan kayitlara iliskin her türlü dosya, veritabani dosyasi, saklama ortami ve görüntüleme araçlarini kapsamakta olup, elektronik kayitlara istenildiginde kolaylikla erisebilmeyi, anlasilabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve okunabilir kâgit baskilarini üretebilmeyi saglayacak biçimde yerine getirilmelidir.
(3) Muhafaza ve ibraz isleminin Türkiye Cumhuriyeti sinirlari içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarinin geçerli oldugu yerlerde yapilmasi zorunludur. Elektronik ortamda olusturulan kayitlarin muhafazasi, mükelleflere ait bilgi islem sistemlerinde gerçeklestirilir.
(4) Gerekli görülen durumlarda Maliye Bakanligi, bu Teblig kapsaminda üretilen kayitlarin ibrazini, belirlenecek standartlara uygun olarak mükelleflere ait bilgi islem sistem veya sistemlerine sürekli erisimin saglanmasi da dâhil olmak üzere farkli yöntemler kullanmak suretiyle isteyebilir. Bu kapsamda kullanilacak yöntem ve teknolojiler ile ibraz yükümlülügünün yerine getirilmesi ile ilgili süreçler, Maliye Bakanligi tarafindan belirlenir. Bilgi islem sistemine erisim ile ilgili yetki, sektörler, mükellef gruplari ve/veya faaliyet hacimleri itibariyla kullanilabilir.
(5) Bu Teblig kapsamindaki kayitlara iliskin olarak mükellefler, Maliye Bakanligi veya vergi incelemesine yetkili olanlarin talebi üzerine, ilgili bilgi sistem veya sistemlerinin bulundugu adres veya adreslerde inceleme ve tespit yapilabilmesi için gerekli olacak her türlü teknik ve fiziki imkâni (uygun donanim ve yazilimlar, terminallere ulasim izinleri ve uzman personel gibi) saglamak zorundadir.
(6) Mükellefler, bu Teblig kapsamindaki kayitlarin olusturulmasi sirasinda kullanilan bilgi islem sistemlerinin saglikli bir biçimde çalisabilmesi ile ilgili her türlü önlemi almak zorundadirlar.
(7) Maliye Bakanligi, bu Teblig kapsaminda belirlenen esaslar çerçevesindeki kayitlarin olusturulmasi için kullanilacak bilgi sistemlerine yönelik, basta elektronik imza ve mali mühür kullanimi ile veri aktarimina iliskin standartlar olmak üzere her türlü standardi belirlemeye ve kullanim zorunlulugu getirmeye yetkilidir. Maliye Bakanligi bu yetkisini, sektörler, mükellef gruplari ve/veya faaliyet hacimleri itibariyla kullanabilir.
Yürürlük
MADDE 8 – (1) Bu Teblig 1/7/2014 tarihinde yürürlüge girer.
Teblig olunur.
 
 
EK
 
ASGARI KAYIT SAKLAMA GEREKSINIMI BELIRLENEN KONULAR
 
Satis kayitlari
MADDE 1 – (1) Satilan mal veya sunulan hizmetler dolayisiyla (iadeler dâhil) düzenlenen fatura ve fatura yerine geçen belgelere iliskin olusturulacak elektronik kayitlarda, asgari olarak asagidaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.
a) Yevmiye tarihi,
b) Yevmiye numarasi,
c) Belge tarihi,
ç) Belge seri-sira no (Belgelerin, kurumsal kaynak planlama yazilimlarinda takibi için ayri bir referans numarasi kullanan mükellefler için belge üzerinde yer alan referans numarasi),
d) Alicinin adi veya unvani,
e) Alicinin soyadi,
f) Aliciya (Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fikrasinda sayilanlar) ait vergi kimlik numarasi (gerçek kisi mükellefler için TCKN),
g) Ürün Kodu,
g) Satilan her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
h) Satilan her bir mal cinsine iliskin miktar,
i) Ölçü birimi (lt, adet, kg, saat vb.),
i) Satilan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin birim fiyat,
j) Satilan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin tutar,
k) Her bir vergi türü itibariyla satis belgesi üzerinde gösterilmesi gereken vergisel yükümlülükler (KDV, ÖTV vb.) ile söz konusu yükümlülüklere iliskin tecil, istisna, mahsup ve benzeri unsurlar,
l) Belge üzerinde yer alan indirim ve iskonto gibi unsurlar,
m) Belge toplam tutari.
(2) Ödeme Kaydedici Cihazlar tarafindan düzenlenen belgeler ile ilgili olarak olusturulacak kayitlar, düzenlenen belge üzerinde yer alan bilgiler ile sinirlidir.
(3) Mükellefler, satis belgelerine iliskin kayitlarda mal ve hizmet tanimlamalari için kullanacaklari ifadelerin tekilligini saglamak, diger bir ifade ile ayni mal veya hizmet cinsi için birden fazla isim ve kod kullanmamak konusunda gerekli önlemleri almak zorundadir.
Alis kayitlari
MADDE 2 – (1) Temin edilen mal veya hizmetler dolayisiyla (iadeler dahil) alinan fatura ve fatura yerine geçen belgelere iliskin olusturulacak elektronik kayitlarda, asgari olarak asagidaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.
a) Yevmiye tarihi,
b) Yevmiye numarasi,
c) Belge tarihi,
ç) Belge seri-sira no,
d) Saticinin adi veya unvani,
e) Saticinin soyadi,
f) Saticiya ait vergi kimlik numarasi (gerçek kisi mükellefler için TCKN),
g) Ürün Kodu,
g) Alinan her bir mal veya hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
h) Alinan her bir mal cinsine iliskin miktar,
i) Ölçü birimi (lt, adet, kg, saat vb.),
i) Alinan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin birim fiyat,
j) Alinan her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin tutar,
k) Her bir vergi türü itibariyla alis belgesi üzerinde gösterilmesi gereken vergisel yükümlülükler (KDV, ÖTV vb.) ile söz konusu yükümlülüklere iliskin tecil, istisna, mahsup ve benzeri unsurlar,
l) Belge toplam tutari.
(2) Ödeme Kaydedici Cihazlar tarafindan düzenlenen belgeler ile ilgili olarak olusturulacak kayitlar, düzenlenen belge üzerinde yer alan bilgiler ile sinirlidir.
(3) Mükellefler, alis belgelerine iliskin kayitlarda yer alan mal ve hizmet tanimlamalari için kullanacaklari ifadenin tekilligini saglamak zorundadir.
Dönem basi ve dönem sonu mal stoklarina iliskin envanter kayitlari
MADDE 3 – (1) Dönem basi ve dönem sonu mal (ilk madde malzeme, yari mamul, mamul, ara girdi ve ticari mal) mevcutlarina iliskin kayitlarin, her bir mal cinsi ile ilgili olmak üzere asgari;
a) Ürün kodu,
b) Cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
c) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb.),
ç) Miktar,
d) Varsa üretim süreci tamamlanmayan yari mamullerin tamamlanma yüzdesi,
e) Birim maliyet,
f) Toplam tutar
bilgilerini ihtiva edecek sekilde tutulmasi gerekmektedir.
(2) Mükellefler, envanterlerine iliskin kayitlarda yer alan mal tanimlamalari için kullanacaklari ifadenin tekilligini saglamak zorundadir.
Ithalat kayitlari
MADDE 4 – (1) Ithalat islemleri ile ilgili olarak olusturulacak elektronik kayitlarda, asgari olarak asagidaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir;
a) Yevmiye tarihi,
b) Yevmiye numarasi,
c) Belge tarihi,
ç) Belge seri-sira no,
d) Saticinin adi veya unvani,
e) Saticinin soyadi,
f) Saticinin ülkesi,
g) Saticinin kodu,
g) Ithalatin gerçeklestirildigi gümrük idaresi,
h) Fiili ithalat tarihi,
i) Fiili ithalat miktari,
i) Gümrük beyannamesi tescil tarihi,
j) Gümrük beyannamesi tescil numarasi,
k) Ithal edilen malin G.T.I.P. numarasi,
l) Ürün kodu,
m) Ithal edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
n) Ithal edilen her bir mal cinsine iliskin brüt miktar,
o) Ithal edilen her bir mal cinsine iliskin net miktar,
ö) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),
p) Ithal edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin birim fiyat,
r) Ithal her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin toplam tutar,
s) Ithalat islemleri ile ilgili her bir vergi türü itibariyla vergi yükümlülükleri (KDV, ÖTV gibi.),
s) Belge toplam tutari,
t) Ithalat bedelinin ödendigi hesaba iliskin bankanin adi/subesi ve IBAN’i.
(2) Mükellefler, ithalat islemlerine iliskin kayitlarda yer alan mal ve hizmet tanimlamalari için kullanacaklari ifadenin tekilligini saglamak zorundadir.
Ihracat kayitlari
MADDE 5 – (1) Ihracat islemleri ile ilgili olarak olusturulacak elektronik kayitlarda, asgari olarak asagidaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir.
a) Yevmiye tarihi,
b) Yevmiye numarasi,
c) Belge tarihi,
ç) Belge seri-sira no,
d) Alici adi veya unvani,
e) Alici soyadi,
f) Alicinin ülkesi,
g) Alicinin kodu,
g) Ihracatin gerçeklestirildigi gümrük idaresi,
h) Fiili ihracat tarihi,
i) Gümrük beyannamesi tescil tarihi,
i) Gümrük beyannamesi tescil numarasi,
j) Ihraç edilen malin G.T.I.P. numarasi,
k) Ürün kodu,
l) Ihraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmetin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
m) Ihraç edilen her bir mal cinsine iliskin brüt miktar,
n) Ihraç edilen her bir mal cinsine iliskin net miktar,
o) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),
ö) Ihraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin birim fiyat,
p) Ihraç edilen her bir mal veya sunulan her bir hizmet cinsine iliskin toplam tutar,
r) Belge toplam tutari,
s) Ihracat bedelinin ödendigi hesaba iliskin bankanin adi/subesi ve IBAN’i.
(2) Mükellefler, ihracat islemlerine iliskin kayitlarda yer alan mal ve hizmet tanimlamalari için kullanacaklari ifadenin tekilligini saglamak zorundadir.
Üretim kayitlari
MADDE 6 – (1) Gerçeklestirilen üretim faaliyetlerinin, envanter ve randiman teknikleri kullanilarak kontrolüne yönelik olmak üzere olusturulacak kayitlarda asgari olarak asagidaki unsurlara yer verilmesi gerekmektedir;
a) Üretim girdileri için;
1) Dönem baslangici,
2) Dönem bitisi,
3) Girdi malin ürün kodu,
4) Girdi malin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
5) Miktari,
6) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),
7) Birim maliyet,
8) Toplam maliyet.
b) Üretim çiktilari için;
1) Dönem baslangici,
2) Dönem bitisi,
3) Üretilen malin ürün kodu,
4) Üretilen malin cinsi (ad, marka, model ve benzeri ayirt edici özellikler),
5) Miktari,
6) Ölçü birimi (lt, adet, kg vb),
7) Birim maliyet,
8) Toplam maliyet.
c) Üretim süreci için;
1) Mamul ya da yari mamulü üretebilmek için kullanilmasi gereken ilk madde ve malzeme, yari mamuller ile üretim süreci sonunda elde edilecek ürünlerin miktar bilgileri ile tarif edildigi ürün reçeteleri,
2) Hammadde, malzeme ve mamuller ile ilgili olarak stok, sevk ve üretim süreçlerinde olusan fire ve zayiatin cinsi, miktari ve ürün kodu.
(2) Üretim süreci tamamlanmayan yari mamullere ait kayitlar çiktilar arasina dâhil edilmeden ayri takip edilecektir.
(3) Mükellefler, üretimlerine iliskin kayitlarda yer alan mal ve hizmet tanimlamalari için kullanacaklari ifadenin tekilligini saglamak zorundadir.
Diger kayitlar
MADDE 7 – (1) Tebligin üçüncü maddesinde ifade edilen mükelleflerden Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (I) ve (III) sayili listelerdeki mallar dolayisiyla mükellefiyeti bulunanlar, söz konusu mallarla ilgili olusturacaklari kayitlarinda, ilgili mallarin Gümrük Tarife Istatistik Pozisyonu (G.T.I.P.) bilgilerine de yer vermek zorundadirlar.